Podotherapie Apeldoorn

Klacht: Scheefstand grote teen ( Hallux abducto valgus)

Deze klacht valt onder de categorie: Tenen/Nagel/Huid

Algemeen

Een hallux abducto valgus is een voetafwijking waarbij de grote teen naar buiten wijst en het eerste middenvoetsbeentje naar binnen. Omdat de grote teen belangrijk is voor de stabiliteit in de afwikkeling, kan een afwijking van de grote teen klachten veroorzaken tijdens de afwikkeling van de voet.
Een van de oorzaken voor het ontstaan van hallux abducto valgus is erfelijkheid. De gewrichtsknobbel op zich is niet erfelijk. Wat men erft is het voettype, welke vaak gepaard gaat met standsafwijkingen van de voeten.(het naar binnen zakken van de voet en enkel) Door deze zogenoemde standsafwijkingen wordt er extra druk geplaatst op het grote teengewricht en hierdoor wordt het eerste middenvoetsbeentje naar binnen geforceerd. Daarnaast is slecht passend schoeisel vaak een oorzaak.

Klachten

  • Pijnklachten rond het grote teengewricht tijdens het afwikkelen van de voet
  • Knobbel bij het grote teengewricht ( door druk van de schoen pijnlijk)
  • Scheefstand van de grote teen

Behandeling

Door middel van podotherapeutische zolen kan de stand van de voet gecorrigeerd worden, waarmee bovengenoemde druk wordt verminderd. Daarnaast kan ook de druk van de schoen verminderd worden met behulp van de zolen of een orthese. Doel van de podotherapeutische behandeling is altijd pijnvermindering en voorkomen van erger scheefgroeien. Het rechtzetten van een gewricht kan alleen operatief.

Terug naar klachtenwijzer