Podotherapie Apeldoorn

Klacht: Pijnlijke Hielen bij kinderen ( Morbus Sever)

Deze klacht valt onder de categorie: Achtervoet

Algemeen

In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. Deze groei vindt plaats vanuit een ‘groeischijf’. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hielbeen. Net erboven hecht de achillespees vast en sommige vezels lopen door tot onder de hak, waar de peesplaat aanhecht.

Morbus Sever is de meest voorkomende oorzaak voor hielpijn bij kinderen en komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen +/- 7 en 13 jaar. De aandoening wordt meer gezien bij jongens dan bij meisjes. De pijn kan onder andere veroorzaakt worden door een afwijkende hiel- en voetstand. Hierdoor ontstaat een grotere trekkracht op de achillespees en de peesplaat. Seze trekken weer aan het hielbeen, waardoor de groeischijf, welke bestaat uit zacht kraakbeen, overbelast wordt en hielpijn geprovoceerd wordt en hielpijn geprovoceerd wordt.

Klachten

Druk en kracht op het hielbeen kunnen bij lopen, rennen, stoten en springen pijnklachten en soms zelfs enige zwelling van de achterzijde van de hiel veroorzaken. Ook klagen kinderen vaak over pijn in de hiel na afloop van het sporten. Sporten zoals basketbal, tennis, hockey en voetbal provoceren de klachten. Vaak is de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen.

Behandeling

Met behulp van podotherapeutische zolen kan de stand van de voet gecorrigeerd worden, daarnaast is schokdemping belangrijk bij de behandeling van deze klachten. Kinderen kunnen vaak binnen een korte tijd weer volop meedoen met sporten wanneer zij hun zolen dragen.

Terug naar klachtenwijzer