Podotherapie Apeldoorn

Klacht: Pijn aan de achillespees (achillodynie)

Deze klacht valt onder de categorie: Achtervoet

Algemeen

Achillodynie is een pijnlijke ontsteking van de achillespees. De achillespees is een kwetsbare plek. Vooral bij sporters is de kans op achillodynie aanwezig. Met name bij sporters die rennen of springen als trainingsonderdeel hebben, komt deze klacht veel voor.

Klachten

Achillodynie kan worden opgedeeld in drie stadia

  1. Acuut stadium; ontstekingsverschijnselen zoals roodheid, zwelling, pijn en warmte. Kenmerkend zijn ochtendstijfheid en startproblemen. De pijn bestaat korter dan twee weken, bevindt zich ongeveer 3 tot 6 cm boven het hielbeen en is voelbaar na de belasting en/of bij het begin van de belasting
  2. Subacuut stadium; de pijnklachten zijn drie tot zes weken aanwezig. De vorm van de achillespees is minder goed te zien. Soms is er een plaatselijke verdikking in de achillespees te voelen. Pijn is aanwezig bij start van belasting en neemt toe als de intensiteit van de belasting toeneemt.
  3. Chronisch stadium: de pijnklachten zijn zes weken of langer aanwezig. Het chronisch stadium is ook onder te verdelen; in het begin is de achillespees vooral pijnlijk aan het begin van belasting, na even gezeten te hebben. De opstartklachten ’s ochtends of bijvoorbeeld bij de warming-up. Na verloop van tijd kunnen klachten continu aanwezig zijn tijdens belasting.

Behandeling

Achillespees klachten ontstaan vaak door overbelasting van het peesweefsel. Doel van een podotherapeutische behandeling zal zijn om deze overbelasting te verminderen. Dit kan zijn tijdens het sporten, of gewoon in de dagelijkse schoenen, door rek op de achillespees te verminderen. Vaak worden hiervoor podotherapeutische zolen gebruikt.

Terug naar klachtenwijzer