Podotherapie Apeldoorn

Klacht: Lage rugklachten

Deze klacht valt onder de categorie: Heup/Bekken/Lage rug

Algemeen

Lage rugpijn is een veelvoorkomende klacht. Wanneer lage rugpijn langer dan 3 maanden aanhoudt, is er sprake van chronische rugpijn. Het is niet altijd duidelijk waardoor iemand rugpijn krijgt. De rug is erg complex, maar lage rugpijn ontstaat meestal door overbelasting van de rug en de SI-gewrichten. Denk hierbij aan: te vlug of te zwaar tillen of een verkeerde beweging maken (spit), een slechte lichamelijke conditie, veel autorijden, spanning, veel werken in dezelfde houding, verkeerde voetstand, beenlengte verschil en aangeboren afwijkingen.

Klachten

  • Pijn in de lage rug ( oppervlakkig of dieper in de rug)
  • De pijn doet zich op verschillende momenten voor, maar verergert bij belasting.

Behandeling

In de podotherapie praktijk zien wij lage rugklachten regelmatig bij patiënten die tijdens het lopen te ver naar binnen kantelen met hun voeten. Dit veroorzaakt een draai van het scheenbeen naar binnen, waardoor ook de knie naar binnen beweeg. Dit neemt het bovenbeen mee, waarop ook de heup reageert. Uiteindelijk ontstaat er door deze keten aan reacties die in de voeten begint, een rek op de banden en pezen in de onderrug, vaak met een blokkade in het SI gewricht tot gevolg. Deze keten kan doorbroken worden door de afwikkeling van de voeten te corrigeren met podotherapeutische zolen.

Een beenlengteverschil komt regelmatig voor. Niemand is perfect symmetrisch en dit hoeft niet altijd voor klachten te zorgen. In sommige gevallen gebeurt dit echter wel en kan een compensatie door middel van een hakverhoging in de schoen een oplossing bieden. Een beenlengteverschil ontstaat ook vaak na een operatie aan knie of heup, waarbij een prothese is gezet.

Terug naar klachtenwijzer