Podotherapie Apeldoorn

Klacht: Pijnlijke Hielen bij kinderen ( Morbus Sever)

Deze klacht valt onder de de categorie: Achtervoet

Algemeen

In de groeifase moet het hielbeen in verschillende richtingen groeien. De groeischijf van het hielbeen bevindt zich aan de achterzijde van het hielbot. Net erboven hecht de achillespees vast en sommige vezels lijken door te lopen tot onder de hak.
De buitenste schil van het hielbeen (calcaneus) heet apophyse, zodat een ontstekingsreactie hiervan apophysitis calcanei wordt genoemd. Of ook wel Morbus Sever.

Morbus Sever is de meest voorkomende oorzaak voor hielpijn bij kinderen en komt vaak voor bij (actieve) kinderen tussen +/- 8 en 13 jaar. De aandoening wordt meer gezien bij jongens dan bij meisjes. Bij kinderen in deze leeftijdscategorie, komen bij belasting van het hielbeen soms onregelmatigheden in de nog niet volgroeide groeischijf voor. De pijn kan onder andere veroorzaakt worden door een afwijkende hiel- en voetstand. Hierdoor ontstaat er een grotere trekkracht op de achillespees, deze trekt op zijn beurt weer aan het hielbeen, waardoor de hielpijn geprovoceerd wordt.

Klachten

Druk en kracht op het hielbeen kunnen bij lopen, rennen, stoten en springen pijnklachten en soms zelfs enige zwelling van de achterzijde van de hiel veroorzaken. Sporten zoals basketbal, tennis, hockey en voetbal provoceren de klachten. Vaak is de leeftijd van de jonge sporter en de plaats van de pijn al voldoende om de diagnose te kunnen stellen. Wanneer het kind is uitgegroeid en de groeischijf zich sluit zal de pijn vanzelf verdwijnen.

Terug naar klachtenwijzer